Liofilizaty – czy warto zabrać je ze sobą na górski szlak?
Czy pełnowartościowy posiłek może zmieścić się w bocznej kieszeni plecaka? Wszystko zależy od tego na jaką z wielu dostępnych opcji się zdecydujemy. Jeżeli jednak wybór padnie na liofilizaty, to odpowiedź na powyższe pytanie może Cię zaskoczyć.
Na czym polega proces liofilizacji i czy liofilizowane jedzenie faktycznie zasługuje na swoją dobrą sławę?
Jak powstają liofilizaty?
Cały sekret nietypowego wyglądu liofilizowanego jedzenia tkwi w procesie, któremu zawdzięczają one swoją nazwę. To właśnie na skutek liofilizacji, kiedy to jedzenie zostaje poddane działaniu temperatury wynoszącej -40°C, po czym umieszcza się je w komorze próżniowej, gdzie temperatura wzrasta, a cząsteczki wody zamieniają się w parę wodną. Sublimację przeprowadza się pod niezwykle niskim ciśnieniem, a na jej skutek waga liofilizatów zmniejsza się nawet o 90%.
Liofilizowane jedzenie – czy warto zabrać je ze sobą na górską wyprawę?
Czy w dobie, gdy coraz większa liczba osób przykłada ogromną wagę do zdrowego i zbilansowanego odżywiania się liofilizaty mają szansę powodzenia? Oczywiście! Mimo, że na pierwszy rzut oka mogą one budzić wątpliwości (chociażby ze względu na swoją formę i sposób przygotowania łudząco przypominający ten typowy dla tzw. zupek błyskawicznych), to w rzeczywistości liofilizowane jedzenie jest znacznie zdrowsze (i smaczniejsze) niż mogłoby się to wydawać. Jego niewątpliwą zaletą jest nie tylko mała waga i kompaktowy rozmiar, który nie zajmie zbyt dużej ilości miejsca w plecaku, ale również fakt, że liofilizaty dostępne na polarsport.pl, na długo zachowują swoją świeżość.
Pisząc o atutach liofilizowanego jedzenia warto również nadmienić, że:
- oferuje ono duży wybór i bogactwo smaków – wśród produktów dostępnych w sklepach można znaleźć zupy, dania obiadowe (także wegańskie i wegetariańskie), śniadania, a nawet desery. Każdy więc może z łatwością znaleźć propozycje uwzględniające jego preferencje i/lub potrzeby.
- odznacza się ono wysoką zawartością składników odżywczych – liofilizaty są nie tylko odpowiednio kaloryczne, ale też bogate w cenne składniki odżywcze takie jak chociażby witaminy.
- jest dziecinne łatwe w przygotowaniu – aby „przyrządzić” posiłek w podróży wystarczy usunąć pochłaniacz wilgoci, a następnie zalać danie ciepłą lub zimną wodą, dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut.
- jego przechowywanie jest bezproblemowe – w tym przypadku nie ma konieczności przechowywania produktów spożywczych w lodówce czy zamrażarce. Liofilizaty trzyma się po prostu w temperaturze pokojowej.