Białka jaj w płynie – idealny sposób na zwiększenie ilości białka w diecie!
Białko jest niezbędnym elementem w diecie osób utrzymujących wysoki poziom aktywności fizycznej. Zwiększa uczucie sytości, przyspiesza metabolizm, pełni funkcję budulcową w organizmie. Reguluje także procesy życiowe oraz wspomaga zachować homeostazę całego ciała. Niedobór białka w diecie sprzyja niedożywieniu. Przy uprawianiu intensywnych sportów zapotrzebowanie na ten składnik wynosi nawet 2 g/ kg masy ciała.
Jak zwiększyć ilość białka w diecie?
Bardzo ciekawym rozwiązaniem są białka jaj w płynie, które szturmem zawojowały rynek odżywek białkowych. Produkt jest w 100% naturalny i dobrze przyswajalny przez organizm. Istnieje wiele powodów, aby zażywać samo białko jaja, bez żółtka. Pierwszym z nich jest zmniejszenie ilości tłuszczu w produkcie. Jest także idealnym zamiennikiem mleka w diecie dla osób z nietolerancją laktozy – zawiera podobną ilość białka w przeliczeniu na spożywaną porcję. Produkt ten jest szybko wchłaniany przez organizm, zawiera także witaminy A, B i D. Białko jaj w płynie zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, zapewnia uczucie sytości na długi czas po spożyciu posiłku.
Białko jaj w płynie – do czego wykorzystać?
Jest to produkt pasteryzowany i wolny od bakterii Salmonelli – można go spożywać bezpośrednio na surowo. Oprócz tego znajduje zastosowanie w kuchni podczas przygotowywania poniższych potraw:
- placki
- omlety białkowe
- dodatek do odżywek białkowych
- zdrowe bezy i wypieki bez żółtek
- naleśniki
- wytrawne babeczki i muffinki
Przy używaniu białek jaj w płynie możemy ograniczyć spożycie tłustego żółtka, a tym samym zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. Jest to przydatny produkt także dla osób będących na diecie odchudzającej.